اهمیت محاسبه درز انقطاع در ساختمان سازی
- تاریخ نشر : خرداد ۹, ۱۴۰۲
- نویسنده : شرکت آرتا پارسیان
- تعداد بازدید :
آیا با عبارت درز انقطاع در ساختمان سازی آشنایی دارید؟ تصور کنید چندین ساختمان کنار هم ساخته شده اند، اگر زمانی زلزله ای رخ بدهد، نیروی زلزله باعث جا به جایی این ساختمان ها می شود. این جا به جا شدن ها باعث می شود تا ساختمان ها تخریب شوند. حال تصور کنید این ساختمان ها به یک دیگر چسبیده باشند. نزدیک بودن دو ساختمان باعث می شود تا به یک دیگر ضربه وارد کنند. ضربه دو ساختمان مجاور به هم، که به لگد زدن یا تنه زدن هم شهرت دارد، باعث تخریب دو برابری ساختمان ها می شود.
برای پشگیری از وقوع چنینی اتفاقی، باید یک فاصله بین ساختمان ها در نظر گرفته شود. درز انقطاع، در اصل به فاصله بین دو ساختمان اطلاق می شود. پس اگر می خواهید با نحوه محاسبه درز انقطاع در ساختمان سازی آشنا شوید، ادامه مطلب را با آرتا پارسیان، بانک اطلاعات صنعت ساختمان مانند پروژه های در حال ساخت تهران همراه باشید.
درز انقطاع (Separation distance) چیست؟
شاید تا به حال اصطلاح درز را زیاد شنیده باشید. درز به معنای فاصله و انقطاع به مفهوم قطع کننده، است. پس این دو کلمه در کنار هم، معنای فاصله جدا کننده را می دهند. اما در کنار این معانی، نکته ای که در این اصطلاح پنهان شده در ساختمان سازی بسیار اهمیت دارد.
تنه زدن یا لگد زدن، نوعی از برخورد دو ساختمان مجاور هم، زمان وارد شدن نیروهای خارجی (زمین لرزه) است. پس اگر یک فاصله استاندارد بین دو ساختمان رعایت نشود، غیر از نیروی زلزله نیروی مضاعف دیگری هم به ساختمان ها وارد می شود.
درز انقطاع در ساختمان سازی
مطابق با استاندار 2800 ایران، باید برای همه ساختمان ها درز انقطاع محاسبه و به کاربرده شود. درز انقطاع در ساختمان سازی اهمیت فراوانی دارد، اما در همه ساختمان ها الزامی نیست. درز انقطاع در ساختمان هایی با ارتفاع بیش از 12 متر و حداقل 4 طبقه ضرورت دارد. همچنین این درز علاوه بر جلوگیری ضربه های ساختمان به یک دیگر، باعث پیشگیری از اثرات مازاد تحمیل سازه ها و خسارت های ناشی از آن می شود. پس درز انقطاع در ساختمان سازی یکی از مواد مهمی است که توجه زیادی را می طلبد.
نحوه محاسبه درز انقطاع در ساختمان سازی
اندازه درز انقطاع ساختمان به ارتفاع و تعداد طبقات همان ساختمان بستگی دارد. برای محاسبه درز انقطاع 4 حالت را پیش رو داریم:
- محاسبه separation distance برای ساختمان های 8 طبقه یا کمتر.
- محاسبه درز انقطاع برای ساختمان های بیشتر از 8 طبقه.
- محاسبه separation distance در ساختمان هایی که از اهمیت زیاد و خیلی زیاد برخودار هستند.
- درز انقطاع برای ساختمان هایی که مشخصات ساختمان های همسایه، معین نباشد.
بعد از مشخص کردن حالت های فوق در هر ساختمان، باید نسبت به محاسبه درز انقطاع اقدام نمود.
محاسبه درز انقطاع در حالت اول:
برای محاسبه درز انقطاع ساختمان های 8 طبقه و کمتر دو روش وجود دارد:
روش اول= ارتفاع مفید*0.005 در این فرمول 0.005 ثابت است.
روش دوم= ارتفاع*2/0.01 در این روش یک صدم ارتفاع ساختمان بر 2 تقسیم می شود.
محاسبه درز انقطاع برای ساختمان های بیش از 8 طبقه، اهمیت زیاد و خیلی زیاد!
در این ساختمان ها، عرض درز انقطاع بین دو ساختمان کنار هم با استفاده از تغییر مکان جانبی غیر خطی طرح با در نظر گرفتن اثر پی-دلتا تعیین می شود.
ساختمان های با اهمیت زیاد عبارتند از:
- ساختمان های با تلفات زیاد. (مدارس، مساجد، سینما و…)
- ساختمان های با تولید آلایندگی. (پالایشگاه ها، انبارهای سوخت و مراکز گازرسانی)
- ساختمان های فرهنگی. (موزه ها و کتابخانه ها)
ساختمان های با اهمیت بسیار زیاد هم در برگیرنده:
- ساختمان های ضروری. (بیمارستان، درمانگاه، آتش نشانی، برج مراقبت فرودگاه و…)
- ساختمان های خطرزا. (کارخانه تولید کننده مواد شیمیایی و مراکز هسته ای)
محاسبه درز انقطاع برای مشخص نبودن ساختمان های مجاور
برای محاسبه درز انقطاع در ساختمان های نامشخص، باید حداقل فاصله هر طبقه ساختمان از زمین کنار باید برابر 70% مقدار تغییر مکان جانبی غیر خطی طرح در آن طبقه ساختمان در نظر گرفته می شود. به عبارت دیگر0.7 Dm.
جمع بندی
درز انقطاع، یکی از درزهای مهم در ساختمان سازی است که اگر رعایت نشود، توسط شهرداری پیمانکار جریمه می شود. در کنار جریمه شهرداری، این فاصله به افزایش امنیت ساختمان های مجاور هم کمک می کند. پس در صورت عدم رعایت این درز مشکلات زیادی برای ساختمان ها رخ خواهد داد. پس محاسبه درز انقطاع در ساختمان سازی بسیار اهمیت دارد.
وب سایت آرتا پارسیان، با جمع آوری لیست سازندگان ساختمان اصفهان و بانک اطلاعات پیمانکاران ساختمان اصفهان به شرکت های مهندسی کمک می کند تا با پیمانکاران به راحتی آشنا شوند.