با چه روش هایی عمر سازه های بتنی را افزایش دهیم؟
- تاریخ نشر : خرداد ۲, ۱۴۰۲
- نویسنده : شرکت آرتا پارسیان
- تعداد بازدید :
ترمیم و بازسازی سازه ها، از موضوعات بسیار مهم در گروه های علمی است. مقاوم سازی سازه ها به طور وسیع در حال پیشرفت بوده و کوشش های فراوانی در این راستا شده است. در محافل علمی و عملی ساختمان سازی، علاوه بر شناخت عوامل مخرب تاثیرگذار بر سازه ها، تحقیق کاملی برروی روش های افزایش عمر سازه های بتنی نیز شده است. ترمیم سازه و افزایش عمر آن، کاملا به افزایش مقاومت ساختمان اشاره دارد. پس برای افزایش طول عمر سازه های بتنی باید یک راه مقاوم سازی ایمن در نظر گرفته شود. به همین دلیل در ادامه مطلب قصد داریم تا راه های افزایش عمر ساختمان های بتنی را توضیح بدهیم. پس همراه آرتا پارسیان؛ بانک اطلاعات صنعت ساختمان مانند پروژه های در حال ساخت تهران باشید.
عمر سازه های بتنی
چیزی که در جهان کنونی زیاد به چشم می آِید، ساختمان های بتنی است. حالا این سوال پیش می آید که این سازه های بتنی تا کی دوام می آورند؟ در تعیین عمر یک سازه بتنی، مصالح استفاده شده نقش چشمگیری دارند. اگرچه سازه هایی هستند که از حدود دو سه قرن پیش باقی مانده اند، اما در مقابل سازه هایی هم هستند که بعد از 20 الی 30 سال به کلی نابود شده اند.
در سالیان اخیر متاسفانه، برای ساخت سازه های بتنی، از مصالحی با کیفیت پایین استفاده می شود. اما به طور کلی جدا از مصالح ساختمانی و نحوه استفاده از آن، مقاومت و استحکام بتن به فوندانسیون هم وابستگی دارد. در سازه هایی که بیشتر از یک قرن دوام داشته اند، فوندانسیون عمیق و قوی مشاهده شده است.
عمر مفید ساختمان بتنی چقدر است؟
طول عمر یک ساختمان بتنی در ایران و سایر کشورها با یک دیگر تفاوت بسیار زیادی دارند. طول عمر مفید یک سازه بتنی در کشورهای صنعتی چیزی حدود یک الی 3 قرن است. اما در ایران عمر مفید یک ساختمان بتنی در نهایت به 30 سال برسد. علت اصلی این اختلاف زیاد عدم آگاهی درباره عوامل تاثیر گذار بر کاهش و افزایش عمر یک ساختمان است.
راه های افزایش عمر ساختمان های بتنی
در این بخش می خواهیم روش هایی را معرفی کنیم که در کنارهم می توانند با افزایش عمر یک ساختمان بتنی شوند.
انتخاب مصالح ساختمانی با کیفیت
همان طور که در بخش قبل هم اشاره کردیم، انتخاب یک مصالح با کیفیت بسیار در افزایش عمر یک سازه تاثیرگذار است. اگر زمان خرید مصالح ساختمانی، دقت زیادی شود علاوه بر افزایش عمر سازه، در هزینه ها صرفه جویی می شود. نکاتی که هنگام خرید مصالح باید به آن دقت شود، ضریب انبساط و انقباض، مطابقت با شرایط اقلیمی و طول عمر مصالح است.
طراحی اصولی ساختمان
طراحی یک ساختمان بتنی نیاز به دقت و توجه ویژه دارد. لازم است قبل از هر اقدامی ابتدا، ساختمان با جزئیات کامل طراحی شود. به طور مثال اگر در زمان طراحی سازه به شرایط اقلیمی توجه نشود، ساختمان به سرعت تخریب می شود.
مراقبت از ساختمان
هر ساختمان با گذشت زمان نیاز به تعمیرات دارد. اگر به ساختمان توجه شود به عمر این سازه نیز افزوده می شود. اما اگر در مقابل مشکلات سهل انگاری شود، سرعت تخریب سازه افزایش پیدا می کند.
تقویت سازه
یکی از عوامل مهم و تاثیر گذار در عمر مفید یک ساختمان، قدرت مقاومت آن در برابر نیروهای داخلی (وزن ساختمان) و نیروهای خارجی (باد، زلزله و بلایی طبیعی) است. همه ما آگاه هستیم که مقاومت ساختمان و عمر آن با یک دیگر ارتباط مستقیم دارند. در سالیان اخیر با پیشرفت علم، راه های مهمی به منظور تقویت سازه ها به سازندگان معرفی شده است. این روش ها عبارتند از:
- استفاده از ژاکت فولادی به منظور افزایش مقاومت ساختمان.
- استفاده از ژاکت بتنی برای افزایش مقاومت ساختمان.
- استفاده از دیوار برشی.
- مقاوم سازی ساختمان با کمک بادبندها.
- افزایش عمر سازه های بتنی با روش الیاف FRP.
- مقاوم سازی با کمک از پیش تنیدگی.
عوامل فوق فقط برخی از روش های افزایش عمر ساختمان های بتنی هستند. این جمله را به خاطر بسپارید که پیشگیری بهتر از درمان است. پس از ابتدا ساختمان را در برابر بلایای طبیعی مقاوم بسازید تا عمر آن افزایش پیدا کند.
مقاوم سازی ساختمان های بتنی
به منظور مقاوم سازی بتن علاوه بر این که باید موارد فوق را اجرا کنید. لازم است تا از یک سری عوامل دوری کنید تا از عمر سازه کاسته نشود. پس مقاوم سازی به یک ساختمان به دوری از یک سری عوامل هم نیاز دارد.
نم و رطوبت: رطوبت از اصلی ترین عوامل کاهش عمر یک ساختمان است. در مناطقی که میزان بارندگی زیاد است، سازندگان باید از جنس گچ، یا رنگ روی سازه های سنگی و آجری استفاده کنند.
تغییرات دمایی زیاد در فصول مختلف: در شرایط اقلیمی که تابستان های خیلی گرم و زمستان های خیلی سرد دارد احتمال تخریب یک سازه بیشتر است.
اختلاف دمایی در شب و روز: این عامل مانند اختلاف تغییرات دمایی فصول می باشد.
بارش باران اسیدی: باران اسیدی بیشتر در شهرهای صنعتی به وقوع می پیوندد. این عامل هم در کاهش عمر یک سازه بسیار تاثیرگذار است. این باران قدرت از بین بردن بهترین و مقاوم ترین مصالح را نیز دارند.
جمع بندی
به نظر شما جه عوامل دیگیر در افزایش عمر سازه های بتنی تاثیرگذار هستند؟ ما در این مقاله تلاش کردیم تا با بیان عوامل مهم کمک کنیم تا عمر یک سازه افزایش پیدا کند. در کشور ما هم پیشرفت هایی در زمینه مقاوم سازی ساختمان ها انجام شده است. پس بهتر است قبل از آغاز ساخت یک پروژه ابتدا به افزایش مقاومت آن بیاندیشید.
وب سایت آرتا پارسیان، بانک اطلاعات پروژه های در حال ساخت کشور مانند پروژه های در حال ساخت شیراز و دیگر استان ها است. با شناخت این پروژه ها، شرکت هایی که در زمینه تجهیزات و مصالح ساختمانی فعالیت دارند می توانند با پیمانکاران آشنا شوند.