اجرا و انواع فونداسیون چیست؟
- تاریخ نشر : دی ۱۸, ۷۷۹
- نویسنده : شرکت آرتا پارسیان
- تعداد بازدید :
در ساختمان سازی و صنعت ساخت و ساز از انواع فونداسیون استفاده می شود. فونداسیون بارهای اعمال شده از بخش های بالای سازه را توزیع می کند. در ساختمان سازی انواع فونداسیون بر روی بستر یا زمین سخت قرار می گیرند. بسته به عمق خاک بستر، فونداسیون ها به دو دسته عمیق و سطحی تقسیم می شوند. قبل از ساختمان سازی لازم است مهندسین با ویژگی ها و مشخصات خاک محل ساخت و میزان ظرفیت باربری خاک آشنا باشند. این آشنایی کمک می کند تا بتوانند از فونداسیون مناسبی استفاده کنند و در نهایت سازه مقاوم و بدون نشست داشته باشند. در ادامه مطلب از وب سایت آرتا پارسیان؛ که در زمینه فروش بانک اطلاعات ساختمانی؛ مانند بانک اطلاعات پیمانکاران ساختمان در اصفهان؛ به افراد شاغل در زمینه مصالح ساختمانی خدمات ارائه می دهند؛ به بررسی انواع فونداسیون ساختمان می پردازیم.
فونداسیون چیست؟
پایین ترین بخش یک سازه در ساخت و ساز; که بر روی زمین سخت قرار می گیرد و بار وارده از بخش های بالای سازه را به زمین انتقال می دهد; فونداسیون یا شالوده می گویند. در انواع فونداسیون هر چقدر استحکام بیشتر باشد، تاثیر زیادی در استحکام ساختمان و ایستایی آن دارد. در مراحل اجرای فونداسیون باید با اصول روش اجرای فونداسیون آشنا باشید، تا بتوانید پایداری و تعادل را بین نقاط اتکا زمین و بارهای وارده برقرار کنید. بیشترین بارهایی که بر ساختمان و سازه وارد می شود شامل موارد زیر است:
- بار زنده ( بار ناشی از اجزای متحرک)
- بار جانبی ( بار ناشی از برف و باران و…)
- بار مرده ( بار ناشی از وزن سازه)
انواع فونداسیون
در ساخت و ساز ساختمان ها بسته به شرایط موجود، نوع سازه و جنس بستر از انواع فونداسیون استفاده می شود. در ادامه مطلب از بانک اطلاعات صنعت ساختمان آرتا پارسیان شما را با انواع شالوده آشنا می کنیم. فونداسیون یا شالوده بر اساس سیستم ساخت یا شکل به دو دسته عمیق و سطحی تقسیم می شود، که هر کدام دارای زیر مجموعه جداگانه هستند.
فونداسیون یا شالوده عمیق:
هنگام ساخت و ساز؛ اگر خاک در سطح یا عمق کم مقامت لازم را نداشته باشد؛ با کمک شالوده عمیق؛ نیروهای وارده را به لایه های مقاوم در پایین منتقل می کنند. از انواع فونداسیون عمیق می توانیم به فونداسیون حفاری و فونداسیون شمعی اشاره کنیم.
فونداسیون حفاری:
در اجرای فونداسیون حفاری بارهای سازه توسط مقاومت پنجه و مقاومت میله تحمل می شوند. برای ساخت شالوده حفاری از مته استفاده می شود. فوندانسیون های حفاری که در دسته عمیق قرار دارند، درجا هستند و ظرفیت باربری بالایی دارند.
فونداسیون شمعی:
برای انتقال بارهای سنگین سازه به لایه های سنگ سخت در عمق زیاد، از فونداسیون شمعی استفاده می شود. همچنین برای جلوگیری از بلند شدن سازه در اثر نیروهای جانبی مانند باد و زلزله از این فونداسیون استفاده می شود.
انواع فونداسیون سطحی:
اگر بستر خاک یا زمینی که سازه و ساختمان بر روی آن قرار می گیرد; شرایط خوبی داشته باشد; نیروهای وارده از سازه با کمک شالوده مناسب; به پی یا خاک بستر انتقال داده می شود. فوندانسیون سطحی انواع متخلفی دارد که شامل موارد زیر است:
فونداسیون مجزا یا منفرد:
یکی از رایج ترین انواع فوندانسیون که دارای شکل مستطیل یا مربع است فونداسیون مجزا یا منفرد است. زمانی که بار سازه از طریق ستون منتقل می شود از این فونداسیون استفاده می کنند. بر اساس ظرفیت باربری خاک و میزان بار روی ستون، ابعاد این شالوده مشخص می شود. پی های منفرد به وسیله شناژ به یکدیگر متصل می شوند. شناژ نیروهای یکتواخت و افقی که به سازه وارد می شوند را خنثی و از نشست ساختمان جلوگیری می کند.
فونداسیون نواری یا پهن:
در انواع فونداسیون شالوده نواری در زیر ستون های سازه به صورت نوار در یک محور استفاده می شود. به دلیل اینکه شالوده نواری وزن بخش های بالای سازه را روی مساحت بیشتری پخش می کند، پایداری بهتری برای سازه فراهم می شود.
فونداسیون گسترده یا شبکه ای:
استفاده از شالوده گسترده یا شبکه ای که انواع فونداسیون سطحی است برای مواقعی که بارهای وارده از سازه بر روی دیوارها و ستون زیاد است. به صورت گسترده در تمام سطح ساختمان پخش می شود تا بتواند بارهای وارده بر دیوار و ستون را تحمل کند. در خاک های منبسط که ظرفیت باربری کمی دارند، استفاده از فوندانسیون شبکه ای مناسب است. برای صرفه جویی در هزینه ها و اقتصادی تر بودن می توان هنگام اجرای فوانداسیون نیمی از مساحت سازه را به صورت منفرد و نیمی را به صورت شبکه ای اجرا نمود.
جمع بندی
در ساختمان سازی علاوه بر تهیه نقشه پی ساختمان، نحوه اجرای انواع فونداسیون اهمیت زیادی دارد. باید پیمانکار ساختمان تمام شرایط مانند نوع بستر خاک و میزان مقاومت آن را در نظر بگیرد و بر اساس نوع سازه، فونداسیون مناسب را اجرا کند. آرتا پارسیان؛ بانک اطلاعات ساختمان در کشور؛ علاوه بر ارائه اشتراک سامانه اطلاعات ساختمان های در حال ساخت؛ مانند ساختمان های در حال ساخت تهران و پروژه های بزرگ در حال ساخت اصفهان؛ با رصد کردن بازار به صورت مستمر و بررسی نیازهای پیمانکاران و مهندسین ساختمانی؛ بهترین مصالح را در اختیار آن ها قرار می دهد. برای اطلاعات بیشتر می توانید به وب سایت آرتا پارسیان مراجعه کنید.