تفاوت بین لوله درزدار و لوله بدون درز
- تاریخ نشر : اسفند ۴, ۱۴۰۱
- نویسنده : شرکت آرتا پارسیان
- تعداد بازدید :

شاید تا به حال درباره لوله درزدار و لوله بدون درز شنیده باشید. اما آیا با تفاوت های آن ها نیز آگاهی دارید. در حقیقت لوله های فولادی به دو نوع لوله درزدار و بدون درز (مانیسمان) تقسیم می شوند. اما کاربرد هرکدام از این لوله نسبت به روش تولید و ویژگی هایی که دارند با یک دیگر متفاوت است. به همین علت در این مقاله قصد داریم تا ابتدا تعاریف جداگانه ای از لوله های درزدار و بدون درز داشته باشیم. سپس به بررسی کاربرد هرکدام به صورت مجزا خواهیم پرداخت. پس تا انتهای مطلب با وب سایت آرتاپارسیان بانک اطلاعات ساختمان های در حال ساخت؛ مانند بانک اطلاعاتی ساختمان در اصفهان همراه باشید؛ تا با تفاوت لوله درزدار و لوله بدون درز آشنا شوید.
لوله درزدار چیست؟
لوله درزدار (welded pipe) یا درز جوش به لوله های فولادی گفته می شود که بعد از رول شدن، جوش می شود. در پروسه تولید این لوله ورق ها استوانه ای شده و دو لبه هم جوش می خورد. این لوله ها حدودا طولی به اندازه 6 متر دارند. از مزایای لوله درزدار می توانیم به موارد ذیل اشاره کنیم:
- در مقایسه با لوله های بدون درز قیمت مناسب تری دارند.
- قابلیت بررسی سطح داخلی لوله قبل از جوشکاری وجود دارد.
- نسبت به لوله های مانیسمان بیشتر دسترس هستند.
- لوله های درز در هر اندازه و ابعادی قابل تولید است.
کاربرد لوله درزدار
امروزه از لوله های درزدار به دلیل فرآیند تولید ساده و هزینه های کمتری که دارد در صنایع مختلف استفاده می شود. از مزیت فوق العاده لوله های درزدار تولید با طول های مختلف و اشکال متفاوت است. به همین دلیل لوله درزدار در صنایع فرآوری مواد غذایی، صنعت خودرو، خطوط لوله، لوله کشی فاضلاب و… به کار گرفته می شود. اما اگر بخواهیم بیشترین کاربرد لوله های درزدار را نام ببریم؛ می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- انتقال سیالات مثل آب، نفت و گاز.
- صنعت ساخت کشتی.
- ساخت شاسی و جک در صنعت ماشین سازی.
- تولید حفاظ، داربست و حصار.
- برای ساخت صنعت ساختمانی مثل لوله کشی های شوفاژ و آب گرمکن.
- صنایع داروسازی.
- معماری.
لوله بدون درز چیست؟
لوله بدون درز (Seamless steel pipe) نوعی لوله فولادی بوده که هیچ گونه درز جوشی در آن ملاحظه نمی شود. در واقع یک استوانه بدون درز جوش را، لوله مانیسمان می گویند. این لوله ها به روش نورد گرم، نورد سرد، اکستروژن، کشش سرد و مواردی از این دست تولید می شوند. مزایای لوله های بدون درز:
- به دلیل عدم وجود درز مقاومت بیشتری در برابر خوردگی و خرابی دارند.
- در مقایسه با لوله های درز دار مقطع گردتری دارند.
- امکان از هم گسیختگی لوله به دلیل جوش ضعیف درز در این لوله ها وجود ندارد.

کاربرد لوله های بدون درز:
لوله های بدون درز برای صنایعی که فشار و درجه حرارت بالا است، بیشترین کاربرد دارد. به همین دلیل لوله های مانیسمان در صنایع زیر بیشترین کاربرد را دارد:
- خطوط و خدمات پرفشار.
- خطوط تزریق مواد شیمیایی.
- استفاده در لوله های دیگ بخار.
- استفاده در خدمات حمل و نقل سیالات.
- استفاده در ساختمان سازی کشتی.
- استفاده در لوله های مبدل حرارتی.
- به عنوان دریچه های ایمنی در زیر دریایی.
تفاوت لوله درزدار و بدون درز
تا اینجا در متن تلاش کردیم تا ابتدا تعاریف و کاربرد لوله های بدون درز و درزدار را برای شما بیان کنیم. اما غیر از وجود و عدم وجود درز به نظر شما این لوله ها چه تفاوتی با یک دیگر دارند.
لوله درزدار و بدون درز از نظر چند ویژگی با هم تفاوت جدی دارند که در ادامه به توضیح هریک می پردازیم:
مقاومت:
در این قسمت منظور از مقاومت، مقاومت در برابر خوردگی است. اگر به خاطر داشته باشید در قسمت مزایای لوله های بدون درز گفتیم که امکان گسستگی در لوله ها وجود ندارد. یکی از دیدگاه هایی که در مبنای مقایسه این دو لوله وجود دارد امکان خوردگی درز جوش ها است.
میزان طول لوله ها:
در فرآیند تولید لوله ها امکان ساخت لوله های بدون درز در طول های پایین وجود ندارد. لوله های درزدار با طول های 6 و 12 متری معمولا تولید می شوند.
قیمت:
قیمت مواد اولیه در لوله های مانیسمان بیشتر است. اما بعضی اوقات فشار بازار باعث می شود تا لوله درزدار گرانتر شود.
میزان تحمل فشار و دما:
لوله های مانیسمان قادر هستند تا دما و فشار بالاتری را نسبت به لوله های درزدار تحمل کنند.
ظاهر:
از نمایان ترین تفاوت لوله های درزدار و بدون درز ظاهر آن ها است. اگر داخل لوله های درزدار را نگاه کرده و یا لمس کنید وجود یک برآمدگی را قطعا تشخیص خواهید داد. این در حالی است که در لوله مانیسمان همچین برآمدگی نخواهید دید.
جمع بندی
در این مقاله تلاش کردیم تا بخشی از تفاوت های بین لوله درزدار و بدون درز را برای شما بیان کنیم. اما در نهایت در موقعیت خاص برای به کارگیری هرکدام از این لوله ها باید بررسی کارشناسی متخصصان را مدنظر قرار بدهید. لوله های بدون درز دارای مقاومت بالا بوده اما در مقابل لوله های درزدار هزینه های کمتری می خواهند. این شما هستید که با توجه به نکات بیان شده باید تصمیم نهایی را اتخاذ کنید.
آرتاپارسیان؛ بانک اطلاعات ساختمانی است که با در اختیار گذاشتن بانک اطلاعات ساختمان های در حال ساخت کشور مانند لیست سازندگان ساختمان اصفهان؛ لیست پروژه های در حال ساخت تهران و دیگر استان ها؛ به افرادی که در زمینه مصالح ساختمانی فعالیت می کنند، کمک می کند.